Siden for deg som samler på tegneserier

FORSIKRING

Tegneserier har i dag status som samleobjekter.  Og ofte er det snakk om dyre samleobjekter.  Firesifrede priser er ikke lenger uvanlig for godbiter og femsifrede priser blir også vanligere.  Da kan det være en idé å forsikre samlingen!

De fleste innboforsikringer dekker samlinger opp til 25.000 kroner.  Er samlingen din mer verdt så bør du spesifisere den (gjerne under innbo).  Du betaler da gjerne rundt 2 promille av verdien til samlingen i året.  Eksempel: Har du en samling som er verdt 400.000 kroner betaler du gjerne rundt 800 kroner i året for å forsikre den.

Det er litt forskjellig hva forsikringsselskapene forlanger av dokumentasjon på samlingen.  Det er avhengig av flere faktorer (som f.eks. størrelse på og selvsagt verdi på samlingen).  Forsikringsselskapene kjenner ikke til priser på tegneserier og prislistene som i dag eksisterer holder ikke mål generelt.  Reelle priser er ofte det mangedobbelte av hva listene skulle tilsi (og en sjelden gang er listeprisene for høye).  Da bør man enten lage egne lister eller få noen som kjenner prisene til å taksere samlingen.

For egen del så bruker jeg (selvsagt) Tegneserie.info til å prise samlingen.  Jeg er så heldig at jeg kjenner prisene på alt av norske tegneserier og bruker disse i programmet.  Andre som ikke kjenner prisene like godt må bruke andre hjelpemidler.  De nevnte prislistene fungerer gjerne som mal, men det føles gjerne litt galt å prise f.eks. et Tex Willer nr. 2-1971 i Good til 100 (NTI) eller 150 (Notem) når du har gitt 500,- eller mer for det.  Da kan det være bedre å bruke "sunn fornuft" og sette prisen til f.eks. 400,- som er mindre enn du har gitt, men tross alt fire ganger indexpris (og kanskje den prisen som BURDE vært listepris).  Eller du kan sette prisen til det samme som du selv har gitt for det.  Ulempen med det siste valget er at du da ofte kan få merkelige utslag.  Det ser ikke bra ut hvis 26 Fantomet fra 1971 har 26 forskjellige priser til tross for lik kvalitet.  Da er det bedre å finne en omtrentlig snittpris og bruke den på alle.  Det kan dog være riktig og ha forskjellige priser innen samme årgang!  Det finnes mange eksempler på det.  Tidligere nevnte Tex Willer er et eksempel på det.  De fra 1971 bør prises ulikt (og da mener jeg ikke at bare nr. 1 skal prises høyere).

Har du en stor samling så vil jeg absolutt anbefale at du bruker et dataprogram.  Enten et regneark- eller databaseprogram.  

Ønsker du blader taksert?

Da kan du ta kontakt med undertegnede.  Helst vil jeg se samlingen, men jeg kan også prise ut fra godt spesifiserte liste med kvalitet.

Prisen på en taksering vil variere veldig etter antall blader.  Alt fra 3-400 kroner og oppover for en takst som skal brukes til forsikring. 

Ta kontakt med:

Oskar Garnes

E-post: oskar@tegneserie.info

Tlf: 98 23 42 20

______________

Her finner man en kort fortalt historie om Tegneserier i Norge.
______________

Her er også en oversikt over blader sjeldne og litt spesielle blader.  Det er også en tilsvarende oversikt for enere av diverse serier.
______________

Pondus og Nemi er veldig populære.  Nå er det her på sidene oversikt over hva som er utgitt av disse seriene.
______________

Har du gamle tegneserier?

Jeg er interessert i det meste fra før 1975!
Spesielt jente- og barneblader er av stor interesse!

Send en e-post til oskar@tegneserie.info
med litt info om hva du har!
______________