Siden for deg som samler på tegneserier

NYHETER

- Gamle utgaver som dukker opp

- Spesielle ting og forskjeller på blader som du bør være oppmerksom på

- Og andre nyheter som ofte er spesielt rettet mot oss som samler på ALT!

Haukepatruljen 1930 - "båt og fly" forskjell

Ifølge Finn Arnesen sin bok om Bladkompaniets historie så ble Haukepatruljen 1930 trykt i to opplag fordi serien var så populær at førsteopplaget ble revet bort i fra butikkhyllene. Siden man da sikkert fikk det travelt med å trykke et nytt opplag i tide til jul så bærer andre opplaget preg av å være trykt i en hast. Jeg antar da dette, så jeg kan være feil, men det virker for meg som en logisk forklaring på et par grove feil.

Jeg har kalt dette andre opplaget for "båt og fly" varianten siden bildene i med båt(s.24) og fly(s.27) ikke følger teksten men er plassert feil i forhold til historiens gang!

Forskjellen på opplagene finner man på side 24 og 27 som man ser på bildene over.  På bildene ser man 1.opplag til venstre og 2. opplag til høyre. Dersom man ikke ser at skipet har flyttet seg "ned et hakk" og flyet har flyttet seg "opp et hakk" så kan man for enkelhets skyld se på første ord i heftene som starter med "På" i 1.opplag og "Pa" i 2. opplag. Bortsett fra denne bokstavfeil finnes det ikke flere ordfeil mellom opplagene så langt jeg har sett! De to opplagene ble trykt i like mange eksemplarer, på 10000 hver ifølge Finn Arnesen sine opplysninger.

Hvordan Haukepatruljen blev til

Dette vesle heftet som er på størrelsen med et postkort ble mest sannsynlig delt ut som Giveaway til Ukemagasinets lesere.

Det er teknisk ikke en tegneserieutgivelse siden det ikke har 2 bilder per side, men mange samlere vil se på dette heftet som en fullverdig tegneserie utgivelse siden det inneholder bilder og tekst fra Haukepatruljen julehefte 1930 og reklamerer for tegneserien som gikk i Ukemagasinet.

Når dette heftet er utgitt er usikkert, men sikkert fra samme periode.

Illustrert Familieblad Reklamehefte - Med Nils & Blåmann

Viktigheten og statusen av en god tegneserie for tidligere lesere av ukeblader kan godt illustreres igjennom dette reklameheftet fra Illustrert Familieblad. Heftet er på størrelsen med et ukeblad og inneholder reklame for Illustrert Familieblad og alt det kan tilby av godt innhold.

Reklameheftet blir dominert av hele fargesider med den populære tegneserien Nils & Blåmann som går igjen på annenhver side.  Det fremgår ikke noe årstall på denne tidligere ukjente utgivelsen, men fra annonsene å dømme så er heftet trykt ikke senere enn tidlig på 1930-tallet.

Enda en ukjent Pippi bok

pippi_201971.jpg

I 2004 så ble det oppdaget en ukjent Pippi bok som fortalt i et tidligere innlegg på denne siden. Nå har det omsider dukket opp enda en bok utgitt i 1971 som heter Pippi Flytter Inn. Denne tittelen har også blitt utgitt i 1992 og 1994 så den passer da samtidig godt inn i rekken. Det vil da si at det iallefall har blitt utgitt 4 bøker i årene 1971-72 som er samme antall som ved ny utgivelsene i 1992 og 1994.

"Nytt" nr av Binky

binky_20nr__206_201972.jpg

Sist gang det ble gitt ut et nytt nr av Binky var i 1990, og man har regnet med at det ble med de 119 utgavene som har vært kjent utgitt i perioden 1971-1990. Det er derfor svært overraskende at Binky nr. 6 1972 har dukket opp, spesielt med tanke på hvor kjent denne serien har vært for samlere. Forøvrig er coveret og innholdet identisk med Binky nr. 3 1986, men det er uten tvil en ny utgivelse siden det i tillegg til nr. også har en annen reklame i bladet. Takk til Jan Roar Hansen som kom med denne opplysningen!

Petter i ny variant

Denne enkeltutgivelsen fra 1942 blir regnet som vanskelig og det er sikkert derfor det først nylig ble oppdaget en variant. Forskjellen mellom de to utgivelsene er at navnet på forlag fremkommer på baksiden på den ene utgivelsen. Heftet som er på 16 sider er tegnet av Trygve Breen. Legg merke til hvordan tegningen på forside og baksiden henger sammen.

Max Grundig - mest sannsynlig utgitt i 1975

Dette heftet har et spesielt format siden det er på størrelsen med et platecover. Utgivelsen har komt i forbindelse med 30 års feiringen av Grundig konsernet. På forsiden ser man grunder Max Grundig og heftet forteller historien om han og konsernet som tegneserie.

Tegneserien er tegnet av Ernst Vevle Olsen som er mest kjent for Morgan Kane tegneserien. Første halvdel av heftet inneholder tegneserien mens andre halvdel er viet Grundig sitt produkt sortiment i 1975.

"Ny" Jukan samleutgave kjent (1963-årgangen)

Det er ikke så mange år siden første samleutgave av Jukan dukket opp.  Det var da den annonserte 1959-årgangen som ble kjent.  I ettertid har alle fra 1960-62 dukket opp.  Nå er også 1963-årgangen kjent i samlet utgave.  For de som ikke har sett disse så er det snakk om årganger der forsiden av første bladet er brukt som forside og baksiden av siste blad er brukt som bakside på utgivelsen.  Hele årgangen er så limt inn (ikke sydd) i en grønn rygg med gullskrift med ordlyden "Jukan 19**".

Enda mer Damms Billed-serier i samleutgave

samler14.jpg

Det er bare et par måneder siden 1942-årgangen av Damms Billedserier ble kjent i samleutgave fra forlaget.  Nå er også årgangen fra 1943 kjent.

Utgivelsesåret er usikkert.  Det kan godt ha vært 1944, men i oversikt fra Damm over hva de hadde gitt ut til 1945 var ikke noen av årgangene nevnt.  Dette kan tyde på at de er kommet samlet en gang etter 1945.  Men som nevn: Her er det meste veldig usikkert.

Lull, Tull og Snapp - en til nå ukjent tegneserie fra 1924

Lull, Tull og Snapp er tittelen på en bok som til nå har vært ukjent i tegneseriekretser.  Boken er utgitt av Mittet & Co og er på 24 sider.

Serien har på tittelbladet undertittel "En historie om hunden Snapps skøierstreker" og handler om jentene Lull og Tull og altså hunden Snapp.

Boken er tegnet av Ellen Amundsen, trolig fra Norge.

Det er to bilder på hver side og tekst under dem (se bilde under)

Barnas store billedbok - må regnes som tegneserie

Barnas store billedbok er en samling av flere historier i én bok.  Disse er bygget opp på en slik måte at denne boken helt klart må regnes som tegneserie.  Under følger et utdrag av noen av sidene i boken.

Boken er fra 1969 og er utgitt av Gyldendal Norsk Forlag.

Kan det være flere i denne serien?

Tarzan 10-1973 med uvanlig "bilag" på midtsidene

I Tarzan 10-1973 har jeg nå ved to tilfeller funnet et noe underlig "bilag" stiftet inn på midtsidene.  Det som er stiftet inn på midtsidene er intet annet enn coveret til Doktor Dyregod nr. 1-1973!!!

Hvor stor del av opplaget som har denne midtsiden vet jeg ikke, men merkelig er det i alle fall!

Supermann 5-1973 - et nytt blad med spesielt "bilag"

Igjen viser det seg at det er spesielle midtsider på et ellers vanlig blad.  Supermann nr. 5-1973 fant jeg nå med coveret til Sprøyt nr. 6-1973 innstiftet på midtsidene! 

I likhet med forrige blad med cover på midtsidene så er jeg veldig usikker på hvor stor del av opplaget dette gjelder.

Gøy i to opplag

Da jeg skrev inn trykkeri i Tegneserie.info for noen år siden oppdaget jeg at jeg hadde et Gøy i to opplag.  Når jeg nesten hadde gitt opp å lete etter flere så dukket det opp et tilsvarende nytt opplag.  Denne gangen er det nummer N 03 1520 130 (eller bedre kjent om bare "130") som dukket opp.  Som på det forrige som dukket opp så kan de skilles på trykkeriopplysninger (og på papirkvalitet).  1. opplag er trykket i Norge, mens 2. opplag er trykket i Italia.

Litt spesielt med dette nummeret er at det allerede er opptrykk av nr. "079".  Dessuten har begge opplagene av "130" beholdt coverprisen fra førsteopplaget.

Muffel og Plum - Utgitt 1974

Denne tegneserien er utgitt på Gyldendal for Norsk i Barneskolen. Historien er tegnet av Lilo Fromm og er en opprinnelig Tysk utgave, men siden det ikke er noen ord i fortellingene så har det ikke vært nødvendig å oversette. Prisen for denne fortellingen uten ord ser ut til å ha vært 11,50 kr. ISBN 82-05-07525-5

Nye kinesiske noveller Prosa og Tegneserier - Utgitt 1974

Dette er en pocket utgivelse fra Pax Forlag som er redigert av Vibeke Børdahl. Den inneholder kinesiske noveller men hvor andre halvdel også er kinesiske tegneserier.

Utgivelsen hører til Pax Biblioteket hvor tegneserie pocketen Happy Biff av Petter Haars også hører til. Happy Biff er nr. 330 mens denne er nr. 393 i serien. Pax Forlag var et uavhengig sosialistisk forlag som betraktet seg som et organ for venstrefløyen i norsk politikk. ISBN 82-530-0606-3 

Veverne i Rochdale

Dette heftet ble utgitt i 1977 og forteller historien om samvirkelaget som ble startet av noen fattige vevere i Rochdale, England i 1844.

Tegneserien er hentet fra Vårt Blad(sikkert et samvirkelag magasin) hvor ide og tekst er av Sølve Høvik og tegninger av Sturla Kaasa.

Påsans Uvaner Nr. 3

Jeg er usikker på om denne kan regnes som en egen utgivelse, men jeg tar den med siden den uansett er spesiel. Det er da Påsans Uvaner nr. 3 i 1. opplag(etter størrelse på format og trykk å dømme) som er påtrykt en egen julehelsing fra Julenissen i Asker Bok og Papirhandel!

Prisen på 0,75 kr som fremgår av baksiden av heftet kan man nesten regne som en julegave i forhold til normal pris på 1,25 kr. Både 1. og 2. opplag av Påsans nr. 3 er kun registrert tidligere med 1,25 kr som coverpris.

Så sånn sett så blir denne utgivelsen om ikke annet en prisvariant. Årstall er vanskelig å si, men 1. opplag av Påsans Uvaner nr. 3 kom i 1931.

Sann Lykke - Tegneserie fra en misjonsbil

Utgitt i 1962 av Misjonsbilen Ole Rekdal i Molde. Tegneserien er ikke mye å skryte av kvalitetsmessig, men budskapet fra den reisende misjonæren var i alle fall godt ment.

12Neste

______________

Her finner man en kort fortalt historie om Tegneserier i Norge.
______________

Her er også en oversikt over blader sjeldne og litt spesielle blader.  Det er også en tilsvarende oversikt for enere av diverse serier.
______________

Pondus og Nemi er veldig populære.  Nå er det her på sidene oversikt over hva som er utgitt av disse seriene.
______________

Har du gamle tegneserier?

Jeg er interessert i det meste fra før 1975!
Spesielt jente- og barneblader er av stor interesse!

Send en e-post til oskar@tegneserie.info
med litt info om hva du har!
______________