Siden for deg som samler på tegneserier

BILLY

Her er en oversikt over måter å skille førsteutgavene av Billy fra Billy Spesial som kom i fra 1991 og fortsatt holder på.  Spesialene kommer med et ekstra cover, så hvis ingen har gjort noe med opptrykket så er de helt forskjellige.  Problemet dukker opp når noen fjerner det ekstra coveret.  Da vil innholdet i utgangspunktet likne veldig på originalbladene.

Billy Spesial (uten cover) er generelt de vanskeligste å skille av alle opptrykksbladene.   Størrelsen er lik på originalene og opptrykket, så en må bruke andre midler for å skille dem.  Her følger en oversikt som kan være til hjelp:

Generelt

Og dette generelle er ganske viktig, man ser veldig lett forskjell hvis en har begge utgaver foran seg samtidig "bare" ved hjelp av de generelle retningslinjene.  Det skal dog legges til at det finnes forskjeller også innen samme utgaver (avhengig av når i trykkeprosessen de er produsert).

  Originalen Kopien
Cover Matt, og på ganske tynt papir Glanset, og på litt tykkere papir
Trykk Klart og bra trykk Bærer preg av å være kopiert, litt dårlig med rødfarge noe unøyaktig lagt i forhold til den sorte streken.

Med unntak av nr. 1/71 så er det lite som skiller original fra kopi.  Derfor må bladene skilles på litt uvanlige måter.

Spesielle kjennetegn nummer for nummer

År Nr Originalen Kopien
1971 1 Mangler paginering (sidetall) Har paginering
    Lys rødfarge, nesten karmin Mørk rødfarge som går mot brun
Resten   Disse er vanskelig å skille! Bruk de generelle forskjellene!
1972 1 Fargen på ansiktene langs venstre side har en ganske naturlig hudfarge. Fargen på ansiktene langs venstre side har en ujevn farge som går mellom rosa og den originale hudfargen.
    Over Y-en i BILLY er det bare grønt Over Y-en i BILLY går den en tynn hvit strek (ser ut som en skrape, nesten).
    Innsiden av baksidens reklame er ganske tydelig.  På første album kan en fint lese "TIM OG THOMAS" som tittel på Trumf serien nr. 1 Innsiden av baksidens reklame er utydelig.  På første album kan en ikke lese "TIM" i "TIM OG THOMAS" som tittel på Trumf serien nr. 1.  Det det skulle stått "TIM" er det bare veldig mørkt.
1973 1 Cosmo (han under Billy på venstre side av bladet) sin sigar er gul på tuppen OG på de to "ikke sorte" områdene før sigaren blir sort. Cosmo (han under Billy på venstre side av bladet) sin sigar er gul på tuppen, men BARE på tuppen. På de to "ikke sorte" områdene før sigaren blir sort er det ikke lagt på noe farge på kopien, så den ser grønn ut.
    Den sorte trykken er tydelig. Man ser ganske klart at Sjanten har et helt hårstrå som går ut på det grønne. Den sorte trykken er svak. Man ser (praktisk talt) ikke at Sjanten har et helt hårstrå som går ut på det grønne.
1974 1 Sort trykk tydelig.  "Nr. 1 - 1974" er svært tydelig og uten "feil" Nr. 1 - 1974 har på kopien fått en strek i 1 i 1974 på grunn av at bladet som opptrykket er kopiert fra har hatt en brett her (som man også kan følge videre nedover coveret.
  2 Kopien er merket med "Billy Spesial 1995" på første tegneserieside
1975 1 Under Fantomet-reklamen på innsiden av coveret står det diverse informasjon om Billy ("Billy utgis av Nordisk Forlag A/S..."). Kun Fantomet-reklame på innsiden av "original"-coveret.  Den originale informasjonen om Billy-bladet mangler.
    Denne har rødt trykk på tegneseriesidene Denne har rosa (på grensen til lilla) trykk på tegneseriesidene

Fra nr. 2-1975 (og som nevnt: 2-1974) og nyere så har alle opptrykkene påskrift på første tegneserieside.  De fleste står det "Billy Spesial" og så et eller annet.  På noen er det bare en forkortelse, men det går klart fram at det er opptrykk det er snakk om.

______________

Her finner man en kort fortalt historie om Tegneserier i Norge.
______________

Her er også en oversikt over blader sjeldne og litt spesielle blader.  Det er også en tilsvarende oversikt for enere av diverse serier.
______________

Pondus og Nemi er veldig populære.  Nå er det her på sidene oversikt over hva som er utgitt av disse seriene.
______________

Har du gamle tegneserier?

Jeg er interessert i det meste fra før 1975!
Spesielt jente- og barneblader er av stor interesse!

Send en e-post til oskar@tegneserie.info
med litt info om hva du har!
______________