Siden for deg som samler på tegneserier

KNOLL OG TOTT

Knoll og Tott var første rene tegneserieutgivelse i Norge.  I 1911 kom første julehefte fra Hjemmet (Knold og Tot i Skole) og året etter kom Gyldendalske Boghandel Nordisk forlag med "Knold og Tot til Lands og til Vands" som er en bokutgave.

Litt historie

Historien til Knoll og Tott er ganske uvanlig.  Bakgrunnen for den spesielle historien startet allerede i det nittende århundre!  Det var den gangs kjemper på bladmarkedet i USA, Hearst og Pulizer, som kjempet om de beste tegneseriene.  Pulizers "World" startet i 1896 med "The Yellow Kid".  Som svar på dette hentet Hearst hjelp fra andre siden av Atlanteren. Der hadde tyskeren Wilhelm Busch laget serien Max og Moritz. 

Denne serien hadde gjort sterkt inntrykk på  Hearst.  Veldig lenge trodde man at Hearst uten videre satte en av sine tegnere til å tegne serien!  Tegneren det var snakk om  var Rodolph Dirks.  Han var født i Tyskland, men var amerikansk statsborger.  Senere "forskning" har vist at Hearst faktisk først skaffet seg rettighetene til serien og så tegnet den på lisens.  I den tyske utgaven av "The New York Journal" beholdt faktisk serien fra Dirks originaltittelen til Busch.

12. desember 1897 ble "The Katzenjammer Kids" lansert i "The New York Journal".  Denne serien ble en stor suksess.  Det gikk mer eller mindre problemfritt frem til 1912 da Dirks ville ha en lengre ferie - han ønsket et helt år for å dra på jordomseiling.  I redsel for å miste lesere nektet Hearst ham denne lange ferien.  Heller ikke at han tilbød seg å tegne serier på forhånd for hele året han skulle være borte holdt for å få fri.  Det hele endte med at Dirks dro på ferie og bruddet med Hearst var et faktum.

Da overtok Harold H. Knerr serien hos Hearst.  Dirks ville ikke gi fra seg serien uten kamp, og det hele endte med en rettssak.  Den resulterte i at Hearst fikk beholde tittelen "The Katzenjammer Kids", mens Dirks kunne fortsette å tegne serien under nytt navn. 

Pulizer var ikke sene om å benytte anledningen til å få Dirks på sin lønningsliste.  De ansatte ham og 14. juni 1914 fortsatte serien under tittelen "The Captain & the Kids". Serien skulle vise seg å vare i over 50 år.

Knerr fortsatte og tegne "The Katzenjammer Kids" i over 30 år.  Under første verdenskrig så hadde tyskerne så lav status i USA at det fikk følger for serien.  Den byttet navn til "The Shenanigan Kids" og Hans og Fritz ble til Mike og Aleck!  De fikk ikke en gang lov til å beholde sin tyske nasjonalitet.  Mike og Aleck var offisielt nederlendere!

I 1949 døde Knerr og Charles H. (Doc) Winner tok over serien. Han tegnet den frem til 1956 da Joe Musical overtok.  Også Joe Musical hadde stor suksess og han tegnet Knoll og Tott helt frem til 1977 da Mike Senich overtok serien for en periode frem til 1982.  Fra 1982-86 var det Angelo DeCesare som tegnet serien og etter det tok Hy Eisman over.  Serien går fortsatt i USA og er den soleklart lengstlevende avisserie!

 

Persongalleri

Norsk

Amerikansk
Dansk

Tysk

Første gang i USA
Knold/Knoll Hans Knold (Ole) Max 1897
Tot/Tott Fritz Tot (Peter) Moritz 1897
Kapteinen/Kaptein Vom The Captain Kaptajnen/Kaptajn Vom Der Captain 1902
Fru Vom Mama Katzenjammer Fru Vom Die Mama 1902
Megler Smekk The Inspector Inspektør Smæk Der inspecteur 1905
Frøken Spjåk Miss Twiddle Frøken Tippe Tante Pim 1936
Tuppen Lena Mitten   1936
Fredrik   Kaj   1936

 

Legg merke til at serien under første verdenskrig offisielt skiftet nasjonalitet.  Derfor fikk også Hans og Fritz nye navn.  På denne tiden hadde resten av figurene bare titler, så disse kunne beholde de gamle titlene.

Jeg har også tatt med danske navn slik at man enklere skal kunne skille danske og norske utgaver hvis man sitter på en der man er i tvil.
 

______________

Her finner man en kort fortalt historie om Tegneserier i Norge.
______________

Her er også en oversikt over blader sjeldne og litt spesielle blader.  Det er også en tilsvarende oversikt for enere av diverse serier.
______________

Pondus og Nemi er veldig populære.  Nå er det her på sidene oversikt over hva som er utgitt av disse seriene.
______________

Har du gamle tegneserier?

Jeg er interessert i det meste fra før 1975!
Spesielt jente- og barneblader er av stor interesse!

Send en e-post til oskar@tegneserie.info
med litt info om hva du har!
______________